KONTAKT TELEFON:
021/215-65-25
online-rezervacije
Kursna lista
Prodajni kurs Intesa banke na dan 23.02.2019
EUR 121.01
U turizmu su skraćenice nešto sa čim se zaposleni u turističkim agencijama svakodnevno susreću kako u radu sa strankama tako i u komunikaciji sa hotelijerima i ino partnerima.
VOUCHER - putni dokument koji izdaje turistička agencija, u kome se nalaze podaci o hotelu, trajanju aranžmana, vrsti usluga,
transferima i sl.
CHECK IN - neophodna procedura na recepciji hotela, pre ulaska u hotelsku sobu, kada putnik pokazuje odgovornom licu svoj vaučer, a ponekad mora da popuni i formular sa ličnim podacima, nakon čega dobija ključ od sobe.
CHECK OUT - neophodna procedura prilikom napuštanja hotela. Putnik je tada dužan da vrati ključ od sobe i da izmiri eventualne troškove telefona, mini-bara i sl.
Oznake koje predstavljaju vrstu sobe:
1/1 jednokrevetna soba
1/2 dvokrevetna soba
1/3 trokrevetna soba
ST - studio - prostorija u kojoj se nalazi krevet i kuhinja zajedno. Prostor nije odvojen vratima.
APP - apartman - termin podrazumeva jednu ili više spavaćih soba, odvojenu kuhinju sa trpezarijom i kupatilo.
SUITE - vrsta sobe u hotelu značajno veća od ostalih, koja je predviđena najčešće za porodice ili one koji žele više komfora. Hotel može posedovati nekoliko tipova ovakvih soba, a u hotelima visokih kategorija postoje „suit-ovi“ nazvani po raznim krajevima, sultanima i sl... što jasno govori o njihovom luksuzu.
FAMILY ROOM - "soba za celu porodicu" (najčešće je uzimaju roditelji sa dvoje dece). Može imati dve odvojene sobe, ali i ne mora.
INTERCONECTED ROOMS - "povezane sobe" - sobe koje se nalaze jedna pored druge, svaka ima svoj ulaz, ali i zajednička vrata koja ih povezuju. Najčešće ih koriste porodice.
Oznake koje predstavljaju vrstu hotelske usluge:
BB / ND - bed and breakfast - noćenje sa doručkom
HB / PP - half board - polupansion (najčešće doručak i večera, a u dogovoru putnika direktno sa hotelskim osobljem večera se može zameniti za ručak)
FB / PA - full board - pun pansion (doručak, ručak i večera)
ALL - all inclusive - sve uključeno (obuhvata doručak, ručak i večeru i sva lokalna pića zemlje u kojoj se putnik nalazi)
NA - najam - izraz koristi se kod zakupa apartmana, podrazumeva samo korišćenje apartmana bez ishrane
Oznake koje se odnose na vrstu pogleda koji se pruža iz hotelske
sobe:
IV - inland view - pogled na okolinu hotela
SW - sea view - pogled na more
PV - pool view - pogled na bazen
MINI BAR - mali frižider koji se nalazi u hotelskoj sobi. Sadrži nekoliko vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pića, snek i slatkiše. Ne sme služiti za odlaganje privatnih namirnica putnika. Ukoliko soba nema mini bar, može se posebno naručiti.
TRSF - oznaka za transfer (od- do aerodroma, hotela...)
OW TRSF - one way transfer - transfer u jednom pravcu
RT TRSF - return transfer - povratni transfer
OWERBOOKING - termin koji označava prekoračenu popunjenost hotela i pokazuje da je izvršen veći broj rezervacija u odnosu na raspoloživi kapacitet.

AVIO SAOBRAĆAJ

CHECK IN - neophodna procedura pre ulaska u avion, kada putnik na šalteru predaje svoj prtljag, daje avio kartu na uvid i uzima „boarding pass“.
BOARDING PAS - propusnica sa kojom putnik ulazi u avion. Na njoj se nalaze podaci o broju putnikovog sedišta, klasi i kapiji na kome se nalazi avion.
GATE - parkirno mesto aviona. Na „boarding pass“-u piše broj kapije gde se nalazi putnikov avion. Najčešće 30 minuta pre poletanja aviona potrebno je da se putnik pojavi kod kapije radi finalne provere ručnog prtljaga.
LUGGAGE - prtljag. Može biti ručni ili onaj koji se predaje prilikom „check in“-a u avion.
HAND LUGGAGE - ručni prtljag - putnik ga može poneti sa sobom u avion. Uvek treba voditi računa o veličini i ne preterivati prilikom pakovanja ove vrste prtljaga, a takođe i o njegovom sadržaju (strogo je zabranjeno unositi u avion: zapaljive materije, hemikalije, peroreze, makaze, turpije za nokte...)
OVER SIZE LUGGAGE - spada u ručni prtljag, ali mu je veličina veća od propisane. Prilikom ulaska u avion predaje se posadi aviona, a nakon sletanja na destinaciju može se naći na šalteru „over size luggage“.
OVER WAIGHT - prekomerna težina prtljaga koja se konstatuje prilikom „check in“-a. Najčešće propisana težina prtljaga koji se može predati u avion je 20 kg po putniku. Za svaki prekomerni kilogram, putnik mora dodatno da plati.
OWERBOOKING - termin koji označava prekoračenu popunjenost aviona i pokazuje da je izvršen veći broj rezervacija u odnosu na raspoloživi kapacitet.
WAITING LIST - prilikom kupovine aviona karte putnik, zbog popunjenosti aviona, može biti stavljen na „waiting list“ (lista čekanja), što znači da je avion popunjen i da će putnik moći da ostvari svoje putovanje samo ako neko od već postojećih putnika otkaže svoje putovanje.
APT TAX - aerodromska taksa. Svaki aerodrom je ima. Najčešće se plaća zajedno sa kartom, ali može sa plaćati i na samom aerodromu.
TRANSIT - najčešće prilikom dužih putovanja može se desiti da putnik mora da promeni avion. Tranzit je pojam koji predstavlja prelaženje sa jednog leta na drugi. Tada je putnik u mogućnosti da koristi usluge restorana, kafea, „duty free shop“-a i svega ostalog u zavisnosti od veličine i opremljenosti aerodroma.
CLASS - klase u avionu razlikuju se po kvalitetu usluge
FIRST CLASS - prva klasa, ujedno i najbolja. Putnici ove klase su smešteni na samom početku aviona, imaju veća i udobnija sedišta, bolji kvalitet usluge (hrane, pića), pre poletanja aviona mogu se opustiti u posebnim prostorijama na aerodromima predviđenim za ovu klasu, a prilikom menjanja aviona, na daljim destinacijama, mogu sebi priuštiti da se osveze u đakuziju, istuširaju, presvuku... Ovu klasu imaju samo neke avio kompanije.
BUSSINES CLASS - biznis klasa. U pojedinim avio kompanijama, kada ne postoji „first class“ ovo je najbolja klasa. Podrazumeva sličan kvalitet usluga kao i prva klasa, a od avio kompanija zavisi nivo tog kvaliteta.
ECONOMY CLASS - ekonomska klasa. Predstavlja najčešće korišćenu klasu. Kvalitet usluge u ovoj klasi se može razlikovati u zavisnosti od avio kompanije, ali ne sme odstupati od propisanih standarda. Za razliku od prve i biznis klase, korisnicima usluga ekonomske klase nije omogućen luksuz posebnih prostorija pre poletanja aviona, i u tranzitu. Shodno usluzi, cena karte u ekonomskoj klasi je najniža.